Asioihin vaikuttaminen

 

Ole se muutos, jonka haluat maailmassa nähdä. –Mahatma Gandhi

Elämämme loppu alkaa vaietessamme asioista, joilla on merkitystä. –Martin Luther King Jr.

Yksityisyydensuoja kuuluu perusoikeutena jokaiselle, mutta tietyt tahot haluavat lakkauttaa tämän oikeuden. He ovat osaltaan tässä jo onnistuneet ja asettaneet koko maailman Internet-liikenteen tarkkailun alle. Tämän vuoksi yksityisyydensuojasta kiinni pitäminen ja sen puolesta taisteleminen kuuluu myös sinulle. Yhdessä voimme vaikuttaa asioihin, ja jokainen voi osaltaan parantaa nykyistä tilannetta. Yritä toteuttaa edes yksi kohta seuraavista asioista ja vaikuttaa asioihin, joilla on merkitystä.

 

1. Opettele suojaamaan itsesi ja opeta muita

Lopeta Facebookin ja vastaavien yksityisyyttä loukkaavien palveluiden käyttäminen. Opettele suojaamaan Internet-liikenteesi ja tietokoneesi esimerkiksi lukemalla tämän sivuston tarjoamat neuvot. Käytä anonyymejä verkkoja tai VPN-yhteyksiä, joiden avulla voit salata IP-osoitteesi. Salaa myös sähköposti- ja pikaviestintäsi. Kun osaat itse, opeta muita ja levitä tietoa eteenpäin.

 

2. Lahjoita rahaa tai osaamistasi digitaalisia oikeuksiasi tukeville...

Järjestöille:

Sovelluskehittäjille:

 • Tor Project - Anonymisoi Internet-selailun
 • I2P - Toinen anonymisoiva verkko
 • GnuPG - Salaa sähköpostiviestit ja paljon muuta
 • Tails - Anonyymiyden mahdollistava käyttöjärjestelmä
 • LEAP - Projekti turvallisemman Internetin luomiseen
 • BleachBit - Tuhoaa yksityisyyttä vaarantavat tiedot
 • Whonix - Yksityisyyden tarjoava virtualisoitu käyttöjärjestelmä
 • Off-the-Record Messaging - Salaa pikaviestittelyn
 • ja monille muille, jotka laittavat itsensä likoon meidän kaikkien hyväksi

 

3. Vaikuta äänestämällä ja ottamalla yhteyttä päättäjiin

Selaa kansalaisaloitteita ja kannata aloitteita, joista olet samaa mieltä. Jos osaamista ja kirjoitustaitoa löytyy, luo myös itse omia aloitteita. Aika ajoin voit myös tarkistaa kuntalaisaloitteen ja Otakantaa-sivun ja vaikuttaa niiden kautta.

Äänestä edustajia, jotka haluavat suojella kansalaisten yksityisyydensuojaa. Kansanedustajat vaikuttavat lainsäädäntöön ja valiokuntatyöskentelyssä hallituksen linjauksiin. Ministerit linjaavat päätöksiä myös EU-tasolla. EU-parlamentaarikot vaikuttavat puolestaan koko Euroopan Unionin asioihin. Ota yhteyttä kansanedustajiin, ministereihin ja meppeihin keskustelemalla nähdessäsi, soittamalla, sähköpostin välityksellä tai viestittämällä edustajien blogeissa tai sosiaalisessa mediassa. Tuo esille huolesi yksityisyydensuojan kysymyksissä ja yritä saada heidät ymmärtämään digitaalisten oikeuksien merkitys.

Kansanedustajien sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi@eduskunta.fi.
Euroopan parlamentin jäsenten sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi@europarl.europa.eu

 

4. Osallistu kampanjoihin

Jos tiedät jostakin listaamattomasta yksityisyydensuojaa edistävästä kampanjasta, ota yhteyttä sähköpostitse, jotta kampanja saadaan mukaan listaukseen.

Menneitä kampanjoita:

 

5. Tarjoa teknisempää osaamista

 • Jos olet verkkosivujen ylläpitäjä, tarjoa salattua yhteyttä sivuillasi. Itse signeerattu sertifikaattikin on parempi kuin se, ettei salattua mahdollisuutta olisi lainkaan. Ilmaista ja CA-varmennettua sertifikaattia tarjoaa Let's Encrypt. Ota myös käyttöön turvallisemmat salausmenetelmät ja käytä sekä (Perfect) Forward Secrecyä että HSTS:ää.
 • Rakenna oma, tarkkailulta suojatumpi sähköpostipalvelusi ja tarjoa urkkimiselta suojatumpaa sähköpostia tuttavillesikin. Vaihtoehtoja ovat mm. Kolab, Mailinabox, iRedMail ja IndiMail.
 • Rakenna oma pilvipalvelu, kryptaa tiedot ja tarjoa palvelua lähimmäisillesi. Vaihtoehtoja ovat mm. Nextcloud, OwnCloud, Tahoe-LAFS, Seafile ja Cozy.
 • Tarjoa kaistaasi Tor-verkon hyväksi tai ylläpidä exit-nodea. Vaihtoehtoisesti ylläpidä Tor Cloudia tai rakenna Tor-verkkoa hyödyntävä langaton tukiasema ja tarjoa sitä naapureillesikin.
 • Pystytä sensuurivapaa ja anonymiteettiä lisäävä Streisand-palvelu omalle palvelimelle ja tarjoa yhteyksiä ystävillesi. Streisandin ideana on automatisoida L2TP/IPsec-, OpenSSH-, OpenVPN-, Shadowsocks-, Stunnel- ja Tor -palveluiden asentaminen palvelimelle, jonka jälkeen anonyymi viestintä on mahdollista.
 • Jos ohjelmointitaidot ovat hanskassa, luo uusia tai kehitä jo olemassa olevia yksityisyydensuojaa edistäviä ohjelmistoja tai verkkopalveluita.