Hakukoneet

Internetin käytetyimpiin verkkopalveluihin kuuluvat hakukoneet, jotka indeksoivat verkkosivujen sisällöt ja tarjoavat käyttäjilleen helppokäyttöistä tiedonhakua. Hakukoneista suosituin on Google, joka kasvaessaan on laajentanut palveluvalikoimaansa huomattavasti. Nykyisin Google tarjoaa hakukoneensa lisäksi mm. sähköpostipalvelun, kalenteripalvelun, verkkoselaimen, käyttöjärjestelmän, sosiaalisen median verkon, videopuhelu- ja pikaviestintäohjelmiston, karttapalveluita, sovelluskaupan sekä asiakirjojen, esitysten ja taulukkolaskentakaavioiden hallintasovelluksia. Käyttäjiä Google on houkutellut tarjoamalla palvelunsa ilmaiseksi. Täysin ilmaiseksi käyttäjät eivät palveluita kuitenkaan saa, vaan samalla he luopuvat yksityisyydestään. Googlen tietosuojaehtoihin voit tutustua täällä.

Tietosuojaehtojensa mukaisesti Google ilmoittaa keräävänsä ja hyödyntävänsä käyttäjiensä tietoja suorittaakseen laajamittaista tarkkailua ja yksityiskohtaista profilointia. Koska Googlen tarjoamien palveluiden määrä on mittava ja käyttäjäkunta harvinaisen laaja, voi organisaation palveluista ja tarkkailusta eroaminen tuntua hankalalta. Hakukoneiden suhteen tilanne on kuitenkin positiivinen, koska vaihtoehtoisia ja aidosti yksityisyyden suojaa kunnioittavia palveluita on tarjolla.

Useat hakukoneet tallentavat käyttäjien tekemät hakusanat, hakupäivämäärän kellonaikoineen, IP-osoitteen ja käytettävän selaimen. Tämän lisäksi hakukoneet ujuttavat käyttäjän koneeseen eväste- ja sessiotietoja sekä kuvapistetunnisteita. Näillä tiedoilla hakukoneet voivat yksilöidä haun tekijän tarkasti, ja Googlen kaltaiset palvelut voivat myydä tiedot eteenpäin esimerkiksi mainostajille ja tiedonlouhijoille tai luovuttaa ne lainvalvojille sekä tiedustelupalveluille.

Käyttäjien yksityisyyden suojaa kunnioittavia hakukoneita ovat mm. DuckDuckGo, Startpage, IxQuick, Searx, DeuSu, MetaGer, Unbubble sekä Oscobo. DuckDuckGo on nykyisin pitkälti oman yhteisönsä luoma ja toimii myös Tor-verkon ulostulosolmuna, jonka ansiosta Tor-verkosta käsin suoritetut haut ovat päästä päähän salattuja ja anonyymejä. Hakukonetta voi käyttää myös välityspalvelimena monille suosituille sivuille, jolloin käytetystä IP-osoitteesta ei jää jälkiä kyseisen sivuston sisäisiin hakuihin. Esimerkiksi YouTube-videopalvelusta voidaan hakea yksityisyyttä käsitteleviä videoita kirjoittamalla DuckDuckGo:n hakukenttään hakusanaksi !yt yksityisyys ja Amazon.co.uk-verkkokaupasta voidaan etsiä yksityisyysaiheisia tuotteita hakusanalla !auk privacy.

Ixquick on metahakukone, joka kerää hakutuloksia samanaikaisesti useista eri hakukoneista säilyttäen kuitenkin käyttäjän yksityisyyden. Startpage on saman organisaation luonnos, mutta se tarjoaa vain Googlen hakutuloksia. Searx ja DeuSu poikkeavat muista hakukoneista koodinsa avoimuudella, jonka ansiosta voit rakentaa niiden pohjalta hakukoneen omille laitteillesi. Muita eurooppalaisia ja paremmassa maineessa olevia hakukoneita ovat Unbubble, MetaGer ja Oscobo.

 

Yksityisyyttäsi kunnioittavat hakukoneet