Onko sinua vakoiltu?


Edward Snowdenin paljastusten ansiosta tiedämme paljon tiedustelupalveluiden ja erityisesti NSA:n ja GCHQ:n harjoittamasta laajamittaisesta vakoilusta. Onneksi yksityisyyden suojaa puolustavat ihmiset ja järjestöt ovat olleet aktiivisia toiminnassaan. Tästä hienona esimerkkinä on osittainen voitto, jossa Privacy International, Bytes for All, Liberty sekä Amnesty International hakivat oikeutta tiedustelupalveluiden suorittamasta laittomasta vakoilusta.

Iso-Britanniassa Investigatory Powers Tribunal (IPT) on hallituksesta itsenäinen ja ainoa Britannian oikeuslaitos, joka vastaanottaa tiedustelupalveluiden toimintaa koskevat valitukset. Tämän vuoksi Privacy Internationalin osoittama valitus meni IPT:lle käsittelyyn. Lopulta 6.2.2015 IPT päätti, että GCHQ:n ja NSA:n välinen tietojen jakaminen on ollut laitonta. Tarkemmin muotoiltuna asia on ollut laitonta, kun se on tapahtunut ennen joulukuun viidettä päivää 2014. Tämä johtuu siitä, että säädökset koskien Britannian tiedustelupalveluiden pääsyä NSA:n PRISM- ja UPSTREAM -ohjelmiin ovat olleet tätä ennen salaisia. Joulukuun 2014 jälkeiset NSA:n ja GCHQ:n tietojen jakamiset ovat edelleen laillisia, koska IPT on todennut 5.12.2014 tiedustelupalveluiden tekemän yhteistyön lainmukaiseksi. Tapaus on kuitenkin ainutlaatuinen, koska IPT ei ole koskaan aiemmin toiminut Britannian tiedustelupalveluita vastaan.

Privacy International julkaisi helmikuussa 2015 lomakkeen, jonne kuka tahansa pystyi jättämään omat yhteystietonsa ja järjestö yritti vaatia niiden perusteella tarkistusta laittomasta vakoilusta. Järjestön tarkoituksena oli välittää pyynnöt eteenpäin IPT:lle ja GCHQ:lle, ja mikäli tiedot löytyisivät laittoman vakoilun perusteella järjestelmistä, olisi GCHQ velvoitettu poistamaan ne. IPT oli kuitenkin asiasta eri mieltä ja vaatiikin jokaisen osallistujan lähettämään tiedot heille henkilökohtaisesti tai asianajajan avulla. 

Tarkastamista varten hakijalta vaaditaan etunimet, sukunimi, syntymäaika, osoitetiedot, sähköpostiosoite sekä valitut identifioimiseen liittyvät tiedot. Asianajajaa käytettäessä tarvitaan lisäksi hänen yhteystietonsa. Jos lähetät tiedot sähköpostitse, joudut lisäksi allekirjoittamaan pdf-tiedostot digitaalisella allekirjoituksellasi. Postitse lähetettäessä riittää normaali allekirjoitus papereihin. Tämä on kuitenkin toistaiseksi ainutlaatuinen tilaisuus osoittaa tiedustelupalveluille, että et hyväksy niiden suorittamaa massiivista ja perusteetonta vakoilua. Kaupan päälle saat selville, onko sinua vakoiltu ja omat tietosi tai ainakin osa niistä hävitetään näistä vakoilulistoista. Yksityisyydensuojan puolesta taistelevia Järjestöjä voi myös kiittää ansiokkaasta työstä rahallisella lahjoituksella, jotta heillä on jatkossakin mahdollisuus jatkaa kampanjointia vakoilua vastaan.
 

HUOM!
Privacy International on poistanut vetoomuksen tiedot sivuiltaan. Vetoomus ei myöskään ole enää kovin relevanttia, koska poistaminen koskee ainoastaan ennen 2014 tapahtunutta tiedonkeräämistä.