Yksityisyydensuoja

Ihmiset, jotka ovat valmiita luopumaan olennaisesta osasta vapauttaan saadakseen vähän turvallisuutta, eivät ansaitse kumpaakaan ja menettävät lopulta molemmat.
–Benjamin Franklin

Kun kansalaiset pelkäävät hallitusta, sitä kutsutaan tyranniaksi. Kun hallitus pelkää kansalaisia, sitä kutsutaan vapaudeksi.
–Thomas Jefferson

Yksityisyydensuojalla (voidaan kirjoittaa myös erikseen; yksityisyyden suoja) tarkoitetaan tällä sivustolla luonnollisen henkilön oikeutta ja käytännön mahdollisuutta suojautua ulkopuoliselta tarkkailulta tietoverkoissa. Sillä tarkoitetaan esimerkiksi Internetin kautta saatavissa olevien henkilökohtaisten tietojen suojaamista. Näitä ovat mm. henkilötiedot, paikannustiedot, viestintätiedot ja teletunnistetiedot. Kun käyttäjän yksityisyyden suoja ei ole riittävä, on myös hänen sananvapautensa uhattuna. Jokaisella kansalaisella on oikeus määrätä omien henkilötietojensa käytöstä ja niiden jakamisesta.

Eksytyksen aikana totuuden puhuminen on vallankumouksellinen teko.
–George Orwell

Jos yksityisyys kielletään, vain rikolliset säilyttävät yksityisyytensä.
-Philip Zimmermann

Viime vuosien paljastukset osoittavat, että suurvallat ovat kehittäneet massiivisia tarkkailujärjestelmiä, joiden avulla he tarkkailevat maailmanlaajuisesti ihmisten elämää ja erityisesti Internetissä tapahtuvaa viestintää. Yksityisyydensuoja on edellytys yksilön vapaudelle ja sille, että voimme elää rauhassa ilman jatkuvaa tarkkailua. Tiedostetun tarkkailun alla toimimme varovaisemmin, mikä tarkoittaa suoraan sitä, että vapautemme on rajoitettua. Yksityisyydestämme luopuminen tarjoaa vain tehokkaampia keinoja manipuloimisellemme ja estää meitä toteuttamasta vapaasti itseämme. Tämän vuoksi yksityisyydensuoja on ehdottomasti kiinnipitämisen arvoinen.

NSA:n ja sen kumppaneiden, Kanadan, Uuden-Seelannin, Australian ja erityisesti Iso-Britannian tavoite on ollut tuhota yksityisyys koko maailmasta. He ovat halunneet varmistaa, ettei mikään ihmisten välinen, elektroninen kommunikointi välty heidän tarkkailuverkostoltaan. He haluavat varmistaa, että kaikki kommunikaation muodot puhelimitse tai Internetin välityksellä, ja kaikki tapahtumat verkossa kerätään, valvotaan, tallennetaan ja analysoidaan heidän ja heidän liittolaistensa toimesta.
–Glenn Greenwald

En halua elää maailmassa, jossa kaikki mitä teen ja sanon, tallennetaan. Se on jotain, mitä en ole valmis tukemaan tai sen alaisuudessa elämään.
–Edward Snowden

Yksityisyysasioiden asiantuntija Alessandro Acquisti kuvasi TED-konferenssissa (2013), miksi yksityisyydensuoja on merkityksellistä. Hänen tiiminsä kehitti mm. työkalun, jonka avulla tuntemattoman ihmisen kuva voidaan yhdistää nimeen Facebookin tietovarantojen avulla. Tämän lisäksi he onnistuivat yhdistämään Yhdysvaltojen kansalaisten nimiä kyseisiin sosiaaliturvatunnuksiin etsimällä, analysoimalla ja mallintamalla tietoja julkisista tietolähteistä. Tämän kaltaisten tietojen selvittämisen onnistuminen on hälyttävä esimerkki siitä, mitä myös verkkorikolliset voivat tehdä. Hallitusten ja tiedustelupalveluiden aikaansaamat raot yksityisyydensuojassa aiheuttavat vakavia riskejä myös muita uhkia kohtaan. Myös Edward Snowdenin paljastuksista raportoinut Glenn Greenwald kertoi osuvasti omassa TED-puheessaan (2014), miksi yksityisyydensuoja on tärkeää jokaiselle meille.

Vaikkemme tiedä mitkä kaikki yritykset NSA vaaransi tarkkailullaan, tai millä tavoin, tiedämme kuitenkin, että mikä tahansa niistä on voinut murtua, jonka vuoksi yhteenkään ei ole luottamista. Suurille yrityksille, kuten Googlelle ja Microsoftille tulee olemaan vaikeaa saada takaisin menetetty luottamus. Vaikka he onnistuisivat rajoittamaan hallituksen tarkkailua ja parantamaan sisäistä tietoturvallisuuttaan, niin parasta mitä he voivat sanoa on: "Olemme turvanneet itsemme NSA:lta lukuunottamatta niiltä osin mistä emme joko tiedä tai mistä emme voi puhua."
–Bruce Schneier

Edward Snowdenin paljastukset eivät tuoneet ilmi ainoastaan uhkaa yksityisyyden suojaamme kohtaan vaan myös uhan demokratiaa kohtaan. Koska tärkeimmät päätökset tehdään salassa, menetämme kyvykkyyden tarkastaa auktoriteettiemme määräysvallan.
–Laura Poitras

Ihmiskunnan historia on täynnä esimerkkejä siitä, miten absoluuttinen valta lopulta korruptoi. Vaikka osa ihmisistä on valmiita luopumaan vastuusta ja omista oikeuksistaan, kannattaa kuitenkin muistaa, että tulevaisuudessa vallan kahvassa voikin olla joku paljon nykyistä pahempi. Miltä maailma näyttäisikään, jos Adolf Hitlerillä olisi ollut NSA:n tarkkailuverkosto? Humoristisemmin tarkkailusta ja yksityisyydensuojan merkityksestä esittää Juice Rap News videollaan Big Brother is WWWatching You (Huom. Youtube-linkki).

Näissä (vakoilu)ohjelmissa ei ollut koskaan kyse terrorismista: Kyse on taloudellisesta vakoilusta, sosiaalisesta kontrolloinnista ja diplomaattisesta manipuloinnista. Kyse on vallasta.
–Edward Snowden

 

Katso myös seuraavat artikkelit:

Lainsäädäntö

Yksityisyydensuojan merkitys

Tietoa hyödyntävät osapuolet

Tiedustelupalveluiden vakoilu

Onko sinua vakoiltu?

Kaapatut keskustelut

Torju Facebook

Heartbleed

Asioihin vaikuttaminen

Pikaopas suojautumiseen